De Wijkse Dienst

5 Jaar De Wijkse Dienst in Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek

Uit ’t Groentje – Wijks Nieuws.nl

Een ritje naar de winkel, naar de kapper, de huisarts, de fysiotherapeut, een bezoekje, de bingo of naar de prikstraat, het kan allemaal met de Wijkse Dienst. Niet alleen op een betaalbare manier naar de plek van bestemming, maar ook staan de chauffeurs klaar om te helpen waar nodig. Voor veel mensen is het de manier om even uit hun isolement te komen. De vrijwilligers zetten zich hier graag voor in!

Op 16 juni is het precies 5 jaar geleden dat de eerste rit werd gereden met de golfkar. „Het idee was eigenlijk om ritten te maken naar het industrieterrein. We hielden kantoor bij Reinaerde VOS,” vertelt initiatiefnemer Etske Muis. „Met de golfkar en zes chauffeurs zijn we gewoon begonnen. Waar we niet bij stil hadden gestaan is dat het al direct zomervakantie was. Eigenlijk konden we pas in augustus beginnen en toen moesten de vrijwilligers appels plukken. Chauffeur James bleef over. Het idee was om broodjes rond te gaan brengen op het industrieterrein, maar daar bleek onvoldoende vraag naar.” Toen ze van golfkar leverancier Divaco hoorde dat de golfkarren ook in de binnenstad konden rijden, bedacht ze vanuit haar werk voor Stichting Binding dat ze ook ritjes naar de stad konden bieden. In de winter bleek het toch koud te zijn in de golfkar en met een dikke jas aan reed James de klanten overal naar toe. Met een auto die van  Aegir Marine gebruikt mocht worden werd dit opgelost. Toen volgde de eerste eigen auto. Muis: „Vanaf dat moment waren we veel meer zichtbaar.” Al snel volgde de tweede auto en met de golfkar erbij werd twee jaar lang gereden.

We zijn nu een professionele organisatie

OMSLAG In 2019 sprak Muis met Jolanda van Egmond en dat heeft een omslag betekend voor het bedrijf.  „De ritten werden toen nog bijgehouden op een Excel sheet en de telefoon ging mee naar huis. Alles gebeurde een beetje tussen neus en lippen door. Jolanda vertelde me dat er een businessplan moest komen en het veel professioneler moest gaan worden. Samen hebben we dit businessplan gemaakt en ben ik met de gemeente gaan praten om te vragen of wij voorkeursvervoerder konden worden. Dat kon helaas niet, maar we rijden nu wel de ritten voor het Ewoud & Elisabeth Gasthuis en De Boogh. We hebben een digitaal systeem opgezet en daar kwamen ook de vervoerspasjes uit. Voor de gemeente mogen we inmiddels de WMO en WLZ ritten rijden.” In 2019 werd de 10.000ste rit gemaakt en kwamen er twee nieuwe elektrische auto’s. Was in het begin de actieradius van de elektrische auto 80 km, nu is de afstand die de auto kan afleggen 300 km, een enorme vooruitgang.

CORONA De dag voordat de nieuwe Nissan Leaf kwam, ging het land op 17 maart 2020 op slot. „Financieel is het een heel zwaar jaar voor ons geweest,” zegt Muis. „Wel hebben we juist in deze tijd gemerkt dat we fantastische medewerkers hebben. De 35 vrijwilligers zijn de organisatie trouw gebleven. We hebben er alles aan gedaan om zo veilig mogelijk door te kunnen werken. Niemand van onze medewerkers heeft corona gehad. We hebben gewerkt met schermen in de auto’s en na iedere rit werd de auto grondig schoongemaakt. Mede daardoor is het ons toch gelukt om in dit moeilijke jaar mensen uit hun isolement te halen. Ook zijn we gaan rijden naar de priklocaties. We wilden niet onze chauffeurs risico laten lopen en hebben deze ritten met drie chauffeurs gedaan.” Door kerstpakketten rond te brengen en voedselpakketten van de Voedselbank kon het hoofd nog net boven water gehouden worden. „De grote vraag in deze tijd is vooral geweest; hoe houd je je mensen veilig. We werken met veel oudere chauffeurs. Toen in januari alles dicht moest werd het heel zwaar. Je vaste lasten gaan natuurlijk wel gewoon door.”

De liefde en zorg naar elkaar heeft zich uitbetaald.

5 JAAR WIJKSE DIENST Langzamerhand begint het ‘normale’ leven weer een beetje op gang te komen en dat merken ze ook bij de Wijkse Dienst. „Al die ritjes die we vroeger maakten om mensen bijvoorbeeld naar de bingo en andere activiteiten te brengen, komen hopelijk weer terug. We merken nu al dat er meer aanvragen zijn.” Om nog meer draagvlak te krijgen voor De Wijkse Dienst kunnen mensen ‘vriend van De Wijkse Dienst’ worden. Op de webstie www.dewijksedienst.nl is informatie hierover te vinden. Muis benadrukt dat De Wijkse Dienst zelfstandig wil blijven. Vanwege de maatschappelijke functie is een bijdrage vanuit de gemeente mooi. „Het is fijn dat er zoveel positiviteit is en grandioos dat veel partijen zo kunnen samenwerken. Veel van onze chauffeurs zijn inmiddels doorgestroomd naar nieuw werk. De liefde en de zorgzaamheid naar elkaar toe heeft zich uitbetaald. We hebben met elkaar een mooi bedrijf neergezet dat waardevol is voor de gemeenschap. Onze vrijwilligers bestaan uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook huisvrouwen en ouderen. Fijn dat dit met elkaar kan.” Wat Muis heel erg jammer vindt is dat er nu geen feest georganiseerd kan worden voor het 5-jarig bestaan. „Dat had ik heel graag gewild, maar het kan vanwege corona en het financieel zware jaar dat achter ons ligt, nu niet.”

Op de achtergrond luisteren de aanwezige vrijwilligers mee. „Er moet zeker nog even vermeld worden dat wij hier graag werken. Etske is goed voor haar personeel. Er is altijd persoonlijke aandacht en een attentie met de feestdagen. Vergaderen samen lukt nu niet, maar we hebben contact via de groepsapp waar Etske regelmatig een vlogje plaatst. Wat we vooral heel erg missen is het persoonlijke contact met elkaar.”

Hoe de toekomst eruit gaat zien, is nog even onzeker. Van het huidige pand, in de oude bibliotheek, moet binnenkort afscheid worden genomen. „Als het kan zouden we het liefst een nieuwe locatie vinden samen met onder andere De Wijkse Inloop. We zijn ermee bezig.” Maar eerst een heel klein feestje voor 5 jaar De Wijkse Dienst!

door Ali van Vemde

Meer berichten

Wij rijden nu ook voor u op zaterdag!

Wij rijden nu ook voor u op zaterdag!

Goed nieuws voor onze cliënten die ook eens in het weekend ergens heen willen! Vanaf zaterdag aanstaande (16 maart) gaan wij op veler verzoek onze vervoersdienst uitbreiden en wel met de zaterdag van 10:00 uur t/m 14:00 uur. Dus wil je op een zaterdag op pad in onze...

Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen!

✨ Koester de mensen in je leven die van je houden, je motiveren, je gelukkig maken. Laat ze weten en voelen wat ze voor jou betekenen. Wij vonden het fijn dat U het afgelopen jaar onze klant wilde zijn en hopen U volgend jaar weer bij ons terug te zien. Wij wensen U...

WABO kerstdiner 2023

WABO kerstdiner 2023

Dit jaar vond het WABO kerstdiner plaats in ‘t Dorpshuyz in Cothen en ook dit jaar zorgden onze vrijwilligers ervoor dat deelnemers zo rond de klok van negen weer veilig thuiskwamen.

Adres

Lage Maat 1,
3961 NJ Wijk bij Duurstede

Contact

Bel 06- 23 08 30 43 voor vervoer. 
Bereikbaar van 8.30 – 17.30 uur, op ma t/m vrij.

Openingstijden

Ma t/m vrij van 08.30 – 17.30u.

Onze auto’s rijden elke werkdag van 08.30 – 17.30 u.

Wij brengen u graag!